• Meer dan 260 000 bestellingen per jaar

Welke veiligheidsafstand moet ik ten opzichte van mijn apparaten houden?

Verschillende voorwerpen reageren gevoelig op de statische magneetvelden van permanente magneten. Wij leggen u uit, welke apparaten door magneten alleen maar tijdelijk worden gestoord, en welke permanent worden beschadigd.
Inhoudsopgave

Elektrische apparaten en voorwerpen zonder problemen


Hier beneden vindt u een (onvolledige) lijst van voorwerpen, die u nicht te dicht in de buurt van een permanente magneet mag brengen. Bij elk voorwerp hebben wij voor een selectie van schijfmagneten de aanbevolen veiligheidsafstand aangegeven.

Aanbevolen veiligheidsafstanden neodymium magneten

Voorwerp Magneetveld schadelijk vanaf: S-45-30-N
(houdkr. 69 kg)
S-20-10-N
(houdkr. 11 kg)
S-15-08-N
(houdkr. 6,2 kg)
S-10-03-N
(houdkr. 1,8 kg)
S-06-02-N
(Houdkr. 740 g)
Hoogwaardige magneetkaart (kredietkaart, EC-pasje, pinpasje) 40 mT
(= 400 G)
46 mm 19 mm 15 mm 9 mm 6 mm
Goedkope magneetkaart (parking, entreebewijs beurs) 3 mT
(= 30 G)
134 mm 55 mm 42 mm 24 mm 15 mm
Pacemaker nieuw 1 mT
(= 10 G)
201 mm 82 mm 62 mm 35 mm 22 mm
Pacemaker oud 0,5 mT
(= 5 G)
257 mm 104 mm 80 mm 43 mm 28 mm
Mechanisch horloge, anti-magnetisch overeenkomstig ISO 764 6 mT
(= 60 G)
103 mm 42 mm 32 mm 18 mm 12 mm
Mechanisch horloge, niet anti-magnetisch 0,05 mT
(= 0,5 G)
571 mm 230 mm 176 mm 98 mm 61 mm
Hoorapparaat 20 mT
(= 200 G)
63 mm 26 mm 20 mm 12 mm 7 mm
Harde schijf onduidelijk
Alle informatie over het thema Aanbevolen veiligheidsafstanden van neodymium magneten hebben wij voor u ook nog een keer in een pdf-bestand samengevat:

Pdf downloaden

Aanbevolen veiligheidsafstanden bij ferriet magneten

Voorwerp Magneetveld schadelijk vanaf: FE-S-100-15
(houdkr. 11 kg)
FE-S-40-20
(houdkr. 4,7 kg)
FE-S-20-10
(houdkr. 1,4 kg)
FE-S-05-05
(houdkr. 100 g)
Hoogwaardige magneetkaart (kredietkaart, EC-pasje, pinpasje) 40 mT
(= 400 G)
21 mm 20 mm 18 mm 3 mm
Goedkope magneetkaart (parking, entreebewijs beurs) 3 mT
(= 30 G)
119 mm 70 mm 35 mm 11 mm
Pacemaker nieuw 1 mT
(= 10 G)
182 mm 106 mm 53 mm 16 mm
Pacemaker oud 0,5 mT
(= 5 G)
235 mm 137 mm 69 mm 21 mm
Mechanisch horloge, anti-magnetisch overeenkomstig ISO 764 6 mT
(= 60 G)
89 mm 53 mm 27 mm 8 mm
Mechanisch horloge, niet anti-magnetisch 0,05 mT
(= 0,5 G)
522 mm 308 mm 154 mm 48 mm
Hoorapparaat 20 mT
(= 200 G)
45 mm 30 mm 15 mm 5 mm
Harde schijf onduidelijk
Alle informatie over het thema Aanbevolen veiligheidsafstanden van ferriet magneten hebben wij voor u ook nog een keer in een pdf-bestand samengevat:

Pdf downloaden

Informatie met betrekking tot enkele apparaten en gevaren

Camera's, mobiel telefoons, smartphones en tablets bevatten allemaal niet-magnetische geheugenkaarten. Statische magneetvelden in de buurt van deze apparaten kunnen daarom geen gegevens wissen. Wij bieden zelf een magnetische houder voor smartphones in onze shop aan.
Het is echter niet uit te sluiten dat zeer sterke magneetvelden de mechanische delen of de ingebouwde luidsprekers van deze apparaten magnetiseren en eventueel beschadigen. Houdt u daarom in geval van twijfel sterke magneten uit de buurt van deze apparaten.

Pacemaker en defibrillator

Een pacemaker of een defibrillator wordt personen met hartritmestoringen geïmplanteerd. Deze apparaatjes worden in de borst onder de huid geïmplanteerd en wekken electrische impulsen op, die de hartaktiviteit reguleren, indien het lichaam van de patiënt deze regelende impulsen zelf niet meer opwekt of het hart in een chaotisch flatteren overgaat.
Pacemakers en defibrillatoren kunnen door een statisch magneetveld in een bijzondere modus, de magneetmodus worden geschakeld. Het gedrag in magneetmodus kan worden geprogrammeerd en hangt van de producent af. Een arts kan het apparaatje bewust in magneetmodus brengen. Hij doet dit om
 • de pacemaker of defibrillator te controleren
 • voor een paar cycli een vaste frequentie in te stellen (onafhankelijk van de daadwerkelijke behoefte van het lichaam)
 • bij de defibrillator bepaalde functies gecontroleerd uit te schakelen
Zodra de magneet wordt verwijderd, begint de pacemaker resp. de defibrillator weer normaal te werken.
Nieuwere pacemakers schakelen bij 1 mT in de magneetmodus, oudere modellen al bij 0,5 mT (=5 Gauss}). Dienovereenkomstig dient u zich aan de veiligheidsafstanden t.o.v. permanentmagneten overeenkomstig bovenstaande tabel te houden.

Magneetkaarten

Bij kaarten met magneetstrips ("magneetkaarten") bestaan duurdere en goedkopere versies.
Kwalitatief betere magneetstrips vindt men normaal gesproken op creditcards, EC-pasjes en bankkaarten. Ze hebben een donkerbruine tot zwarte kleur en worden pas bij 0,4 Tesla (0,4 Tesla = 400 mT = 4 000 Gauss) gedemagnetiseerd. Het kan echter al bij een derde van deze veldsterkte voorkomen dat de magneetstrips gedeeltelijk gewist worden en ze naderhand niet meer correct kunnen worden uitgelezen. Bij een veldsterkte van een tiende van de de magnetiseringsveldsterkte (coërcitieve veldsterkte), dus bij 40 mT, hoeft u geen beschadiging meer te vrezen.
Goedkopere magneetstrips zijn lichtbruin en worden vaak op parkingkaartjes of toegangsbewijzen voor beurzen gebruikt. Deze strips zijn duidelijk gevoeliger en worden al bij 30 mT gedemagnetiseerd. Veldsterktes tot 3 mT zijn echter zeker probleemloos.
Bij mechanische horloges kan een sterk magneetveld onderdelen zoals bijv. de spiraalveer magnetiseren. De onderdelen reageren ddan op andere stalen delen in het uurwerk of op de behuizing. Vervolgens kan het horloge voor- of achterlopen.
De meeste horloges voldoen vandaag aan de ISO 764-norm en gelden als "anti-magnetisch". Zulke horloges moeten een magneetveld van 60 Gauss (=6 mT) kunnen weerstaan, d.w.z. ze mogen nadat ze aan dit magneetveld waren blootgesteld, een verandering in de loopsnelheid van maximaal 30 seconden per dag vertonen. Bepaalde producenten bieden speciaal anti-magnetisch geconstrueeerde horloges aan, die tot 1 000 Gauss overleven.
Bij niet anti-magnetisch geconstrueerde horloges is het moeilijk om een veiligheidsafstand aan te geven. Wanneer men hier het zekere voor het onzekere wil nemen, zou men zo'n grote afstand moeten houden dat het magneetveld slechts nog ongeveer met het natuurlijke magneetveld der aarde overeenkomt, dus ongeveer 0,05 mT.
Indien een mechanisch horloge ooit per ongeluk zou zijn gedemagnetiseerd en daardoor onnnauwkeurig zou lopen, kan een horlogemaker het horloge met een speciaal demagnetiseer-apparaat, dat een wisselend magneetveld opwekt, weer demagnetiseren.
Analoge kwartshorloges kunnen door een sterke magneet gestoord worden aangezien de motor door het sterke magneetveld gehinderd wordt. Ze kunnen plotseling sneller lopen, langzamer lopen of geheel stilstaan. Zodra de magneet echter verwijderd en de tijd gecorrigeerd wordt zou het quartshorloge weer normaal en precies moeten verderlopen.

Hoortoestellen

Bij moderne hoortoestellen kunnen volgende componenten op statische magneetvelden reageren:
 • de luidsprekers
 • de spoelen voor de draadloze communicatie tussen twee hoortoestellen of tussen hoortoestel en afstandsbediening
Magneetveldsterktes vanaf 200 mT kunnen blijvende beschadigingen veroorzaken.
Bij magneetveldsterktes kunnen voorbijgaande functiestoringen optreden. Deze storingen kunnen het volgende betreffen:
 • vervorming van het akoestische signaal
 • sterk verminderde bedieningsafstand der afstandsbediening
 • niet meer functioneren van de in beide richtingen werkenden FM-verbindingen hoortoestel <->hoortoestel of hoortoestel <-> accessoires (bijv. Bluetooth Audio Relay)

Autosleutels

Door een statisch magneetveld lopen noch de voertuigsleutels noch de zich in de sleutel bevindende chip voor de startonderbreking schade op. U kunt uw autosleutels dus zonder meer aan een magnetisch sleutelbord ophangen.

USB-stick, geheugenkaart

USB-sticks en geheugenkaarten (CompactFlash, SecureDigital, etc.) zijn geen magnetische opslagmedia en raken daarom niet beschadigd wanneer ze aan statische magneetvelden worden blootgesteld.

CD, DVD

CDs en DVDs zijn geen magnetische geheugenkaarten en raken daarom niet beschadigd wanneer ze aan statische magneetvelden worden blootgesteld.

Harde schijf

Er bestaan veel met elkaar in tegenspraak zijnde gegevens over dit thema en ook de producenten van harde schijven informeren er niet graag over. Harde schijven zijn in het algemeen echter veel bestendiger tegen grote magneten als in het algemeen wordt aangenomen. De coatings der schijven beschikken in het algemeen over een hohe coërciviteit. Dat betekent dat men met een zeer grote magneet zeer dicht bij de schijf zou moeten komen om het uitwissen van de gegevens te veroorzaken. Zolang men de deksel van de harde schijf iet afschroeft komt men nauwelijks dichtbij genoeg. Een sterk magneetveld kan echter mechanische componenten van de harde schijf beschadigen. Een magneet kan bijv.
 • de motor van de leeskop blokkeren
 • de posite van de schrijfkop beïnvloeden of
 • de schrijfkop beschadigen
Al deze dingen leiden tot onherroepelijke beschadigingen.
Harde schijven in pc's, laptops en notebooks: Harde schijven die in een computer zijn ingebouwd zouden door een magneet eigenlijk nauwelijks gevaar moeten lopen, aangezien men er niet dichtbij genoeg kan komen. Compacte harde schijven van laptops en notebooks, die normaal gesproken bijna tegen de bodemplaat van de laptop aan liggen, zijn gevoeliger voor permanente magneten. Precieze veiligheidsafstanden kunnen wij vanwege gebrek aan gegevens en verschillende bouwvormen van harde schijven niet aangeven, maar zelfs onze grootste magneet zou op 20 cm afstand waarschijnlijk geen harde schijf meer moeten kunnen beschadigen.
Opzettelijke wissing: Indien u tot doel hebt, de gegevens op een vaste schijf is het gebruik van een permanente magneet geen geschikte methode. Gebruikt u in plaats daarvan speciale wissoftware, die de harde schijf van uw computer meerdere malen compleet overschrijft.