• Meer dan 225 000 bestellingen/jaar
  • Veel positieve waarderingen

FAQ - Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over magneetvissen

Inhoudsopgave
Magneetvissen / magneetdreggen heeft zich, net zoals geocaching tot een ware sport ontwikkeld. Het gaat erom, metalen voorwerpen met behulp van magneten uit bronnen, riviertjes, meertjes enz. te bergen. Klanten hebben met onze vismagneten al oeroude kanonskogels, maar ook verroeste fietsen, spijkers en nog veel meer aan het licht gebracht.
Graag presenteren wij u de magneten die uit onze ervaring bijzonder geschikt als vismagneten zijn.

Welke magneten gebruik ik voor het magneetvissen?

Voor beginners raden wij bijvoorbeeld onze schatzoeker magneten met 30 kg of 45 kg houdkracht aan. In de leveringsomvang vindt u alles om direct met het magneetvissen te kunnen beginnen. Wie het liever een beetje individueler heeft kan zijn eigen vismagneet samenstellen. Met onze potmagneten heeft u hierbij een ideale basis. In onze online shop vindt u bovendien toebehoren zoals ringschroeven, karabijnen of polypropyleen touwen.
Voor gevorderde magneetvissers hebben wij drie sterke vismagneten in ons assortiment. Deze beschikken over twee houdvlakken, wat de kans op een goede vangst verhoogt.
Onderstaand vint u een overzicht van de verschillende magneettypes die geschikt zijn voor het magneetvissen.

Vismagneten met Ć©Ć©n oudvlak:


Vismagneten met 2 houdvlakken:


Rondom magnetisch:

Hoe kan ik zelf een dregmagneet in elkaar zetten?

Materiaal voor een vismagneet
Materiaal voor een vismagneet
Een hengelmagneet kunt u met slechts geringe moeite zelf in elkaar zetten. Hiervoor heeft u bijvoorbeeld het volgende nodig:

Steekt u eerst de bout door het gat van de potmagneet. Nu hoeft u alleen nog maar de oogmoer op de bout vast te draaien. Om te voorkomen dat de bout tijdens het magneetvissen per ongeluk losraakt, is het gebruik van een borgmiddel zoals bijvoorbeeld Loctite aan te bevelen.


Diegene, voor wie de houdkracht van eƩn enkele magneet te gering is voor het magneetvissen, kan met een beetje handigheid een "ietsje" grotere vismagneet bouwen. Welk materiaal u hiervoor nodig heeft en hoe u dat kunt doen hebben we in het klantenproject Magneetvissen in XL beschreven. Wanneer u dat toch wat erg groot vindt, dan vindt u daar ook een handleiding voor het bouwen van een magneethengel met onze sterkste ringmagneet R-60-06-30-N.

Hoe bevestig ik het touw het best aan de vismagneet?

Er bestaan veel goede knopen, waarmee een touw aan de vismagneet kan worden bevestigd. Belangrijk is in ieder geval dat de knoop goed blijft zitten. Het zou toch jammer zijn, wanneer uw magneet zonder touw in het water verzinkt.
Een van de mogelijkheden is de Palomar-knoop, die in de onderstaande foto's wordt gedemonstreerd. De knoop is vooral bij vissers geliefd, omdat hij over een hoge knoopvastheid beschikt. Hoe u het touw op deze manier aan uw hengelmagneet bevestigd, laten wij in de onderstaande foto's zien. Wie graag een video hierover wil bekijken kan terecht bij deze videohandleiding.
Stap 1
Stap 1
Stap 2
Stap 2
Stap 3
Stap 3
Stap 4
Stap 4

...

Tips voor het vissen met magneten

Rechtssituatie

In de meeste Europese landen is niet afdoede vastgelegd, of magneetvissen toegestaan is of niet. In Duitsland komt daar nog bij, dat de landsrechten van de verschillende bondlanden in acht dienen te worden genomen. Informeert u u daarom eerst over de rechtssituatie in uw regio, voordat u met de magneethengel op pad gaat. In geval van twijfel helpt het bij de lokale politie na te vragen
Neemt u bovendien in acht, dat niet in alle wateren met magneten mag worden gevist. Bij privƩ wateren heeft u bijvoorbeeld toestemming van de bezitter nodig. Eveneeens dient men bij het magneetvissen natuurbescherming en monumentenzorg na te leven.

Benodigde houdkracht

Opletten a.u.b.: De bij de magneten aangegeven houdkracht is de maximale kracht bij ideale omstandigheden. Wanneer het te bergen voorwerp van een lak- of verflaag is voorzien, een ruw of onregelmatig oppervlak heeft of niet uit puur ijzer bestaat, heeft u een zeer sterke magneet nodig (zie de speciale FAQ over houdkracht). Ook komt de waterdruk er nog bij, die veel hoger is dan de luchtdruk en bij het uit het water trekken moet worden overwonnen. In twijfelgevallen dient u daarom bij het magneetvissen magneten met een houdkracht van minstens 30 kg uitkiezen.

Opberging

Magneten die bij het magneetvissen worden gebruikt moeten veilig worden opgeborgen. Bij zo'n hoge houdkracht kan het snel voorkomen, dat deze magneten zich bij het transport in de auto of bij ondeskundige opslag aan een ferromagnetisch oppervlak vastklikken. Daarom dient men de magneten, wanneer ze niet in gebruik zijn, goed af te schermen. Voor dit doeleinde zijn bijvoorbeeld kunststof koffers, die met plukschuim zijn gevuld, goed geschikt.

Roest

Wanneer u een neodymium magneet herhaaldelijk in water gebruikt zal hij zonder extra bescherming na verloop van tijd beginnen te roesten. U dient daarom de magneet na elk gebruik grondig af te ddrogen. U kunt de magneet ook met een watervaste lak behandelen om hem enigszins te beschermen.
Als alternatief: Onze sterkste ferriet ringmagneet is roestvast - met 16Ā kg houdkracht kan men echter geen wonderen verwachten.

Afsplijten, breken

Wanneer sterke magneten en ruwe metalen voorwerpen tegen elkaar botsen zal de coating van de magneten zeker beschadigd raken en eventueel zelfs wegspringen. Aangezien de magneten zeer bros zijn kunnen ze bij heftige botsingen ook breken. In combinatie met de roestproblematiek moet u er daarom helaas rekening mee houden, de vismagneten af en toe te moeten vervangen.

Veiligheidsafstanden

De magneetstrips op credit cards en ec-kaarten worden door magneten van deze grootte snel gedemagnetiseerd en werken daarna niet meer. Let u er daarom op dat bij het magneetvissen uw portemonnee niet in de buurt van deze magneten raakt. Bijzonder voorzichtig moeten bovendien mensen met packemakers en/of hoortoestellen zijn. Nauwkeurigere informatie vindt u in onze FAQ over het thema veiligheidsafstanden.

Verdere veiligheidsmaatregelen

  • Wees uiterst voorzichtig in omgevingen waar blindgangers en ander oorlogsmateriaal kunnen voorkomen! Indien u bij het magneetvissen explosieve voorwerpen aantreft, raakt u deze niet aan en alarmeert u de politie.
  • Als u werkelijk een schat vindt, dan mag u deze normaal gesproken niet houden - neem de wettelijke voorschriften in acht!
  • Vismagneten horen niet in de handen van kinderen. Bergt u daarom uw vismagneet zo op, dat kinderen er niet bij kunnen.
  • Hoe hoger de houdkracht van een magneet, des te groter is het gevaar verwondingen op te lopen. Draagt u daarom bij het magneetvissen altijd veiligheidshandschoenen, het liefst van een snijvaste soort.
  • Controleert u voor het uitwerpen van uw vismagneet steeds, dat u uw omgeving niet in gevaar brengt. Mensen, dieren of boten dienen zich niet in de directe omgeving of zelfs in de werpbaan van de magneet te bevinden.