• Meer dan 225 000 bestellingen/jaar
  • Meer dan 35 milj. magneten op voorraad

FAQ - Vragen en antwoorden

Hoe worden neodymium magneten vervaardigd?

Supermagneten van neodymium-ijzer-boor (NdFeB) te maken is behoorlijk gecompliceerd. De productie vindt in China plaats, waar ook de benodigde grondstoffen worden gewonnen. Onderstaand laten wij u de verschillende stappen bij het vervaardigen van magneten zien.
Inhoudsopgave

1. Legering vervaardigen

De drie elementen ijzer, neodymium en boor en nog andere ingredienten worden heel klein vermalen en in vacuüm met elkaar versmolten. De ontstane legering heeft de scheikundige formule NdFeB.
Overigens: Ontdekt werd de legering NdFeB in het jaar 1984. Dankzij wetenschappelijk onderzoek en nieuwe bijmengingen en productiemethodes werden neodymium magneten sindsdien telkens nog een beetje sterker.

2. Gietstukken vervaardigen

Het neodymium-ijzer-boor wordt licht gemagnetiseerd en dan in een grondvorm geperst. Daarna wordt de mengeling gesinterd (= in vacuüm verhit) en heel langzaam afgekoeld. De legering heeft nu een heel speciale kristalstruktuur, die gunstig uitwerkt op de latere magnetisering.
Daarna worden ze gezaagd of gedraaid, totdat ze de gewenste grootte en vorm (schijf, staaf, blok, kogel etc.) hebben. Onbehandelde NdFeB magneten ontstaan.

3. Coating aanbrengen

Daarna worden de halffabricaten galvanisch gecoat, normaal gesproken met een nikkellaagje. Zonder deze coating zouden de magneten zeer snel oxideren en tot grijs stof uiteenvallen. De meeste van onze neodymium magneten hebben een nikkel-koper-nikkel-coating. Andere coatings zijn tevens mogelijk (zie Welke coatings bestaan er voor magneten?).

4. Magneten magnetiseren

Nu pas worden de afgewerkte magneten in een magneetspoel geplaatst, waar een milliseconde lang een grote elektrische stroom doorheenloopt. Deze spoel wekt een sterk magneetveld op en de supermagneten worden door dit magneetveld gemagnetiseerd, dat betekent dat de moleculen en kristallen zich naar het magneetveld van de spoel uitrichten. Wanneer de spoel weer wordt uitgeschakeld, blijven de supermagneten vanwege hun speciale kristalstruktuur heel sterk magnetisch (zie ook remanentie).

5. Controleren, verpakken en versturen

Na de kwaliteitscontrole (magnetisering, coating) worden de magneten afgeteld en in zakjes verpakt ...
... die op hun beurt in stabiele kartonnen doosjes worden verpakt.
In grote kartons ingepakt en op paletten gestapelt worden de magneten dan voor het transport naar Europa voorbereid.
Wilt u de kracht van deze magneten zelf beleven?

Prijs-prestatie verhouding

Wij hebben een ruim dozijn aan Chinese producenten geëvalueerd en hun prijs-prestatie verhouding onderzocht. Onze huidige leveranciers leveren magneten in constante qualiteit tegen zeer voordelige prijzen. En aangezien wij in grote hoeveelheden aankopen en het gehele bestelproces bijna 100% hebben geautomatiseerd, zijn wij er behoorlijk van overtuigd, dat u bij ons de beste prijs/prestatie-verhouding vindt.


Meer informatie over neodymium magneten

Wanneer u meer over neodymium magneten en hun eigenschappen te weten wilt komen, vindt u veel informatie in ons FAQ-gedeelte.