• Meer dan 35 milj. magneten op voorraad
  • Veel positieve waarderingen

FAQ - Vragen en antwoorden

Hoe ontwikkelt zich de prijs van neodymium magneten?

Inhoudsopgave

Prijsontwikkeling 2020 / 2021

Verschillende factoren hebben er in de laatste 12 maanden toe bijgedragen, dat de prijs van neodymium in de hoogte is geschoten. Daar horen bijvoorbeeld de volgende bij:
Prijsontwikkeling neodymium juli 2020 – juli 2021 (Bron: )
Prijsontwikkeling neodymium juli 2020 – juli 2021 (Bron: tradingeconomics.com)

Sterk gestegen navraag naar neodymium magneten

In sectoren zoals electrische voertuigen en windkracht, die in hun producten neodymium magneten nodig hebben, is de navraag sterk gestegen. Deze aspiraties, die in de richting van de energietransitie gaan, zijn onder andere voor de prijsstijging bij neodymium magneten verantwoordelijk.

Stijgende transportkosten

De door Covid-19 met sprongen gestegen online handel heeft tot een massief hogere navraag naar containertransporten per schip uit China gezorgd. Daar komt bij, dat tegelijkertijd de vrachtcapaciteiten bij passagiersvliegtuigen vanwege de uitvallende vluchten sterk zijn teruggegaan. Deze ontwikkeling heeft stijgende transportkosten tot gevolg.
Prijsontwikkeling USD / CNY juli 2020 – juli 2021 (Bron: )
Prijsontwikkeling USD / CNY juli 2020 – juli 2021 (Bron: tradingeconomics.com)

Stijgende RMB-koers in vergelijking tot de USD

Zoals in de internationale inkoop gebruikelijk, worden onze opdrachten bij de Chinese producenten in US-Dollar afgerekend. Aangezien zich de Chinese valuta RMB (RMB = Renminbi Yuan) in het kader van het snelle herstel van de Chinese economie na de lockdown vorig jaar beduidend sterker t.o.v. de US-dollar heeft ontwikkeld, versterken zich de gestegen grondstofkosten door het hier nog bovenop komende wisselkoerseffect. Dit effect ligt in vergelijking met vorig jaar bij ca. -8% (stand: 12 juli 2021) en wordt ons door de leveranciers op de inkoopprijzen er bovenop berekend, aangezien zij de voorproducten en productiekosten wederom in de lokale valuta RMB betalen. Vanaf wanneer de positieve conjunctuurgegevens in de VS een voordelige invloed op de wisselkoers zullen krijgen, is momenteel nog niet te overzien.
Uitvoerigere informatie over de prijsstijging vindt u bijvoorbeeld in deze Engelstalige online artikelen:

Gevolgen voor supermagnete en voor u als klant

Wij streven er naar, prijsaanpassingen naar boven zo gematigd mogelijk aan te brengen en prijsdalingen meteen door te geven. Ook in deze gespannen economische situatie doen wij er alles aan om u de best mogelijke prijs aan te bieden
  • Wij kopen nog steeds grote hoeveelheden per magneet in, opdat u van het hoeveelheden-effect kunt profiteren.
  • Door voortdurend de drie veroorzakers van kostenstijgingen grondstofprijs, transportkosten en wisselkoers te observeren, kopen wij binnen de voorhandene omstandigheden tegen een optimale prijs voor u in.
Zodra de prijssituatie zich verandert zullen wij u op deze FAQ-pagina op korte termijn daarover informeren.

Stand März 2021
De grondstof neodymium is qua kosten het doorslaggevende aandeel van een neodym magneet. De sterke prijsstijging van neodymium en andere zeldzame aarden metalen, die voor de productie van neodymium magneten worden gebruikt, hebben daarom een uitwerking op de prijzen van onze losse magneten en potmagneten. Wij moeten deze ontwikkeling meeberekenen en de prijzen van onze neodymium magneten verhogen

Stand juli 2021
Nadat de neodymium prijs in de tussentijd omlaag was gegaan, gingen de grondstofkosten sinds begin juli 2021 weer significant omhoog. Daarnaast zijn door de hernieuwde corona uitbraak in Yantian in juni 2021 de capaciteiten in de omliggende havens nog sterker onder druk gekomen, zodat de vrachtkosten voor een 40 voet container binnen een jaar vervier- tot verzevenvoudigd zijn. Door lange termin samenwerkingen op logistiek gebied kunnen wij op gereserveerde containercapaciteiten terugvallen, zodat de beschikbaarheid der waren binnen de nu heersende omstandigheden is gegarandeerd.