U bent hier:

Hoogwaardig vormgegeven messenblok

Een elegant draaibaar messenblok
Auteur: Meike, Duitsland
Mijn toepassing is een messenblok voor het zelfgesmede damast mes van mijn man. In vergelijking met de al voorhanden zijnde toepassing Messenblok heb ik beduidend minder magneten gebruikt en een plaatsbesparend model gekozen.
Allereerst heb ik met hulp van een meubelmaakster vier zijplaten, een bodem en een deksel van berkenhout verstek gezaagd. (Een beduidend eenvoudigere, maar minder fraaie oplossing zouden haaks gelijmde delen zijn!)
De bodem werd van een gat ter grootte van de doorsnede van de roestvrijstalen stang voorzien (10 mm), dat met een rondvijl een beetje vergroot werd, zodat het blok eenvoudiger kan worden gedraaid.
In de vier zijkanten heb ik met een 20 mm Forstner boor telkens drie uitsparingen op een onderlinge afstand van ca. 30 mm geboord. Hierbij heb ik erop gelet, dat aan de buitenzijden nog ca. 4-5 mm houtdikte overbleef om niet met de punt van de boor door te stoten. Als alternatief zou men ook met een aangepaste Forstner boor zonder punt dieper kunnen boren, maar de kracht van de magneten werkt super bij deze materiaaldikte.
Nu heb ik de 12 magneten S-20-10-N met sterke lijm in de uitsparingen vastgelijmd en vervolgens met een paar helpende handen de zes houten delen aan elkaar gelijmd.
Aan de binnenkant van de deksel heb ik met een 12 mm-boor een uitsparing geboord, om een lager voor de stang vormen, dat ook met een lichte pasafwijking wordt getroffen.
Als voet heb ik bij een steenhouwer een vrijwel vierkante plaat laten zagen en daarin een gat voor de roestvrijstalen stang laten boren. Beide onderdelen werden eveneens met sterke lijm met elkaar verbonden.
Na het drogen heb ik het blok met steeds fijner wordend schuurpapier geschuurd, nat gemaakt en weer geschuurd, totdat het geheel heerlijk glad was. Daarna heb ik het met lijnolie (kan als alternatief ook met olijfolie) behandeld.
Nu nog het houten blok op de roestvrijstalen buis steken - KLAAR!
Prachtig en verbluffend sterk!
Het gesmede mes heeft een lemmetlengte van 19 cm (+ 11 cm handvat) en weegt bijna 200 g. De andere messen zijn normaal gekocht en lichter, bijv. een broodmes met een lemmetlengte van 20 cm en 90 g.
Hoe goed ze aan het blok blijven vastzitten toont de volgende video.

De complete inhoud van deze pagina is auteursrechtelijk beschermd.
Zonder uitdrukkelijke toestemming mag de inhoud niet worden gekopieerd en ook niet ergens anders worden gebruikt.