Garagepoort open houden II

Uitgelubberde haken worden met supermagneten versterkt.
Auteur: R.K., Leverkusen, Duitsland
Ik stuur u hier een niet bijzonder creatieve toepassing, maar weer een voorbeeld, dat de eenvoudigste oplossingen vaak de beste zijn.
De poort naar de gerage van mijn ouders is links en rechts van een door ouderdom vermoeide metalen houdmechanisme (onder in de foto) voorzien, dat het hek moet openhouden. De haken zijn zo uitgelubberd, dat een kleine windvlaag het telkens weer liet dichtslaan - erg ergelijk, wanneer men net met de auto de garage in wil rijden.
Zo zou het hek eigenlijk afgesloten zijn...
...maar vaak glijdt de haak uit de beugel
Als oplossing hebben mijn ouders een lus uit ijzerdraad over de haak getrokken, die de poort moet zekeren. Mijn moeder klaagde erover, dat het zo zwaar voor haar was te bukken om het ijzerdraad bij elk openen en sluiten over de haak te friemelen.
Ik haalde daarop twee grotere schijfmagneten met elk 6,7 kg houdkracht, bevestigde ze met een dikke laag isolatietape aan de haken en had in enkele minuten het probleem uit de wereld geholpen (zie foto beneden).
Een nieuwe constructie zou duidelijk duurder zijn geweest.
En aangezien het hek in zijn positie af en toe ook een beetje kromtrekt (temperatuurschommelingen zomer/winter), is het ook niet meer erg indien de haak niet precies in de winkelhaak vastgrijpt. De magneet houdt het zaakje zeker.
Opmerkingen van het supermagnete-team:
  • Onlangs mochten wij een zeer vergelijkbare toepassing publiceren: Garagepoort open houden.
  • Het isolatietape dient ertoe de magneten tegen corrosie bij vochtig weer te beschermen. Let u erop, dat de magneten volledig zijn omwikkeld.
  • Neodymium magneten splijten makkelijk bij sterke belasting. Laat u magneten en deur niet met een grote klap tegen elkaar slaan. Een dikke laag isolatietape kan de magneten enigszins tegen klappen beschermen.
  • De twee bovenstaande punten zouden door het gebruik van rubber gecoate neodymium magneten kunnen vereenvoudigd: Ze zijn zowel water- als schokbestendig. Als vergelijkbare schijf kunnen wij u S-20-10-R aanbevelen.

De complete inhoud van deze pagina is auteursrechtelijk beschermd.
Zonder uitdrukkelijke toestemming mag de inhoud niet worden gekopieerd en ook niet ergens anders worden gebruikt.