U bent hier:

De eenvoudigste elektrische motor ter wereld

Uit vier eenvoudige voorwerpen ontstaat een kleine motor
Auteur: supermagnete, Uster, Zwitserland, [email protected]
Inhoudsopgave:
In het tijdschrift Physik in unserer Zeit werd een experiment beschreven dat iedereen hier bij supermagnete.nl paf deed staan. We zijn al sinds lange tijd gefascineerd door onze magneten, maar het feit dat het mogelijk was om al met één van onze magneten en slechts drie andere onderdelen een kleine elektrische motor te bouwen, was toch wel ongelooflijk! Slechts vijf minuten later hadden we echter al de motor nagebouwd en konden we er niet meer mee ophouden de magneten te laten draaien. Een ongelooflijk fenomeen!

Benodigd materiaal

 • 1 ijzeren schroef
 • 1 alkaline batterij
 • 1 stuk geïsoleerd koperdraad met vrijgelegde uiteinden
 • 1 schijfmagneet naar keuze (details zie beneden)

Vervaardiging

 1. De schroefkop en de magneetschijf met elkaar verbinden.
 2. Het schroefuiteinde met de min-pool van de batterij (onderkant) verbinden.
 3. Het ene vrijgelegde uiteinde van het koperdraad met de wijsvinger tegen de pluspool van de batterij drukken (zie onderstaande foto).
 4. Met de andere hand het koperdraad vastpakken en met het andere uiteinde van het draad de magneet zo ver mogelijk aan de buitenkant aanraken.

Geschikte magneten

Met bijna al onze neodymium schijfmagneten hebben we het bovenstaande effect kunnen bereiken. Het makkelijkste gaat het met magneten die over een diameter van minstens 8 mm en een dikte van minstens 3 mm beschikken - waarbij het met de grotere magneten nog iets leuker is als met de kleinere.
Indien u dus al één van onze neodymium schijfmagneten bezit, dan probeert u het toch meteen een keer. De kans is groot, dat u de magneten met de beschreven installatie in rotatie kunt brengen.

Voor beginners

Op deze foto gebruiken we een schijfmagneet 15 x 8 mm.
Het experiment werkt zelfs met staaf- en kogelmagneten. Bijzonder indrukwekkend vinden we het, wanneer - onze kogelmagneetK-19-C begint te draaien.

Voor gevorderden

Eindeloze variaties van bouwwerken zijn mogelijk. Hier wordt opnieuw een bol K-19-C in rotatie gebracht. Deze is star verbonden met een dubbele tetraëder, gevormd uit magnetische staven en stalen bollen. De gehele structuur bereikt een enorm hoog toerental.

Tips en trucs

 • De magneet kan niet in rotatie gebracht worden? Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat de stroomkring gesloten is. Zorg ervoor dat de spits van de schroef een goed contact maakt met de onderkant van de batterij. Gebruik in het begin grotere magneten - normaal gesproken maakt dit de uitvoering van het experiment makkelijker.
 • De schroef slingert en draait niet rond? Waarschijnlijk heeft u een schroef met een krom uiteinde gebruikt. Vijl het uiteinde van de schroef recht of probeer het met een andere.
 • Mijn structuur is te zwaar; de magnetische kracht is te zwak om de structuur en de batterij bij elkaar te houden. Plaats een kleine magnetische bol tussen de batterij en de schroef, bv. een K-08-C (zoals op de laatste foto verder naar boven).
 • Tips voor het onderwijs [van onze klant Michael Sexauer]: "Het experiment is zeer indrukwekkend en de draaibeweging is ook voor leerlingen op de achterste rijen goed zichtbaar, wanneer een papieren molentje onderaan de magneet bevestigd wordt. En de ventilator is gereed!"
De uitgeverij Wiley-VCH in Weinheim was zo vriendelijk ons toestemming te geven om het originele (duitstalige) artikel op onze website te publiceren.
Uit het tijdschrift 'Physik in unserer Zeit', jaargang 35, nr. 6, november 2004, © 2004 Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.

De complete inhoud van deze pagina is auteursrechtelijk beschermd.
Zonder uitdrukkelijke toestemming mag de inhoud niet worden gekopieerd en ook niet ergens anders worden gebruikt.